همیشه این جوری بوده که وقتی یک اثر هنری یا ادبی یا… خلق میشه، پدیدآورندهٔ اون اثر حق مالکیتی روش پیدا میکنه. در این صورت ما به عنوان یک مصرفکنندهٔ اون اثر ادبی یا هنری، فقط حق داریم از اون اثر بهره ببریم، ولی حق مالکیتی بر اون نداریم. این فرایند حمایت از پدیدآورندهٔ آثار سالهاست که در کشورهای گوناگون دنیا وجود داره. در بیشتر کشورها کپیکردن بیاجازهٔ یک اثر، تغییر دادن اثر، و بهرهبرداری مالی از آثار دیگران مجاز نیست.
ولی حالا من یه ایدهٔ تازه میزنم که کاملاً هم قانونیه: فرض کنید من یه اثری رو پدید آوردم و خودم صریحاً این اجازهها رو به مصرفکنندگان اثرم میدم:
• به شما اجازه میدم که از کارم هر جوری که خواستید بهره ببرید
• به شما اجازه میدم که هر چه قدر خواستید اثر من رو کپی کنید و به دیگران بدید
• به شما اجازه میدم که حتی اثر من رو تغییر بدید
• به شما اجازه میدم که اثر تغییردادهشده رو حتی به نام خودتون هم منتشر کنید
فقط یک چیزی ازتون میخوام:
• اگر خواستید اثر من رو که تغییرش دادید منتشر کنید، شما هم باید همهٔ اجازههایی رو که من به شما دادم، به بقیه بدید!
این جوری من دیگه حق خاصی روی چیزی که پدید آوردم ندارم؛ این شاید بد به نظر برسه، ولی عوضش، ممکنه هزاران آدم دیگه کار من رو جالب بدونند و کمی بهترش کنند. و از اونجا که هر کسی که کار من رو بهبود میده مجبوره اجازهٔ بهبود رو به دیگران هم بده، یک زنجیرهٔ بینهایت از آدمها به وجود میاد که کار من رو بهتر و بهتر میکنند. در نهایت ممکنه چیزی به وجود بیاد که نتیجهٔ کار هزاران نفر باشه: یک کار بینظیر!
اگر فکر میکنید که این ایده عملی نیست، به شدت در اشتباهید! بزرگترین دانشنامهٔ جهان، ویکیپدیا، دقیقاً بر اساس همین اصل شکل گرفته. (یکی از) قویترین سیستمعامل(های) کامپیوتری جهان، که بیش از ۹۰ درصد سوپرکامپیوترها و بیش از نصف سرورهای اینترنت با اون کار میکنند، اسمش هست «لینوکس» و اون هم دقیقاً بر اساس همین اصل ساخته شده.
بذارید نگاه دقیقتری به دانشنامهٔ ویکیپدیا بندازیم. ویکیپدیا یک دانشنامهٔ آزاده در اینترنت که هر کسی میتونه توش مطلب بنویسه. نسخهٔ انگلیسی ویکیپدیا نزدیک ۴ میلیون مقاله داره. نسخهٔ فارسی هم نزدیک ۲۰۰ هزار مقاله داره. مقالهها دربارهٔ همه چیز هستند: تاریخ، جغرافیا، ریاضی، فلسفه، فناوری، هر چیزی که فکرش را بکنید. اگر بخواهیم ویکیپدیای انگلیسی رو مثل کتاب منتشر بکنیم، حجمش (تا امروز که این رو مینویسم) به اندازهٔ ۱۶۸۱ جلد کتاب میشه (+)! دقت کنید که آخرین ویرایش دانشنامهٔ بریتانیکا فقط ۳۲ جلده (+).
بر خلاف بیشتر کتابها که در صفحههایی آغازینشون نوشته: «حق چاپ برای انتشارات فلان محفوظ است» ویکیپدیا چنین چیزی نداره. به جاش، ویکیپدیا تحت مجوز «CC-BY-SA 3.0» منتشر میشه (+). این یک مجوز معروفه که متن کاملش روی اینترنت موجوده (+). در واقع یک نوشتهٔ حقوقیه که اون اجازههایی که گفتم خیلی دقیق و محکمهپسند توش نوشته شده. بنابراین اگر من هم خواستم اثری خلق کنم و این اجازهها رو به دیگران بدم، کافیه به جای «حق چاپ برای فلانی محفوظ است» بنویسم: «این اثر تحت مجوز CC-BY-SA 3.0 قرار دارد.»
به چنین مجوزهایی میگن «کپیلِفت» یا به انگلیسی Copyleft. در واقع این نام خیلی بازیگوشانه است، چرا که داره واژهٔ «کپیرایت» (Copyright) رو به مسخره میگیره. «کپی» که معنیش رو همه میدونیم. «رایت» در انگیسی دو تا معنی داره: رایت به معنی راست (مخالف چپ) و رایت به معنی قانون. در واژهٔ کپیرایت هم این معنی دوم مورد نظره: کپیرایت یعنی «قانون کپی». حالا یک آدم بازیگوشی اومده و نام این دسته از مجوزها (که در واقع بر خلاف منظور متعارف کپیرایت کار میکنند) رو گذاشته کپیلفت (لفت در انگلیسی یعنی چپ).
بیشتر بخوانید:
• حق تکثیر، ویکیپدیای فارسی
• کپیلفت، ویکیپدیای فارسی
• آزادی و کپیلفت دربارهٔ نرمافزارهای کامپیوتری هم به کار میرود. اینجا میتوانید تعریف نرمافزار آزاد را در سایت بنیاد نرمافزار آزاد ببنید.
خیلی ممنون ازت مطلب خیلی خوبی بود. من هم یک مطلب در رابطه با آزادی نرم افزار نوشته ام که اگه دوست داشتید می تونید توی لینک زیر اون رو مطالعه کنید :
https://arastoo.net/free-software