اگر شما هم عضو شبکهٔ اجتماعی ماستدون باشید (اگر نیستید، نوشتهٔ قبلی من در معرفی ماستدون را بخوانید) شاید متوجه شدید که فقط برای چند روز این شبکه هشتگهای پرطرفدار (hashtag trends) را در صفحهٔ اصلی کاربرها نشان میداد. قرار بود این ویژگی در نسخهٔ ۲٫۴٫۱ ماستدون رسماً معرفی شود. ولی کمی بعد، به دلایل «اخلاقی» این ویژگی حذف شد.
نشاندادن هشتگهای پرطرفدار احتمالاً برای بیشتر کاربران جذاب میبود و تعداد کاربران ماستدون و زمانی را که آنها در این شبکه میگذرانند بیشتر میکرد. ولی در عین حال این هشتگها دریچهای را باز میکرد برای سوءاستفاده از آسیبپذیری کاربرانی که بیهدف آنها را باز میکنند و نوشتههایی را میبینند که با بهکاربردن غیرموجه این هشتگها میخواهند به هر روشی پیغام گمراهکنندهای را منتشر کنند و روی این کاربران تأثیر بگذارند.
مستقل از این که با این تصمیم خاص موافق باشم یا نه، من این را نمونهٔ روشنی از این حقیقت میبینم که فناوری به هیچ وجه «خنثی» نیست. اتفاقاً برعکس، انتخابهای انسانی و اخلاقی در فناوریها (از جمله در شبکههای اجتماعی) بسیار مهمند. اگر انگیزهٔ سازندگان ماستدون فقط کلیکهای بیشتر کاربران، جمعآوری دادههای تجمعی آنها، و درآمد تبلیغاتی بیشتر بود، بیتردید این ویژگی باید باقی میماند. به همین ترتیب ماستدون باید تعداد اعلانهای خواندهنشده (notifications) را هم با یک دایرهٔ قرمز پررنگ—طوری که نتوان آن را نادیده گرفت—بالای صفحه نشان میداد (و میدانیم که این کار را هم به دلایل اخلاقی دیگری انجام نمیدهد). ولی ماستدون این کارها را نمیکند. در عوض، بر اساس چیزی که در صفحهٔ معرفی سرورهایش نوشته شده، این شبکه «میخواهد به کمک انتخابهای اخلاقیتر در طراحی خودش با آسیبهای شبکههای اجتماعی مبارزه کند.»
اینها فقط دو نمونه بود. برای طراحی هر شبکهٔ اجتماعیای صدها انتخاب این چنینی صورت میگیرد، و خیلی طبیعی است که اولویتهای سازندگان شبکه نتیجهٔ این انتخابها را تعیین کند. نیازی به گفتن نیست که این موضوع برای همهٔ شبکههای اجتماعی دیگر، از جمله فیسبوک و توییتر و اینستاگرام هم صادق است. این شبکهها نه تنها بر پایهٔ پول تبلیغات و فروختن دادهها به آژانسهای تبلیغاتی ساخته شدهاند، بلکه بعضیهایشان در بازار بورس سهامشان را معامله میکنند و بنابراین وظیفه دارند به هر راه ممکن سود مالی سرمایهگذاران خودشان را بیشتر کنند. در نتیجه وقتی پای انتخاب درمیان باشد، معلوم است که همیشه وزنه به کدام طرف سنگینی میکند.
پس اگر شبکهٔ اجتماعیای که عضوش هستید باعث شد تصور شما از دنیا و سایر افراد جامعهتان مخدوش شود، اگر به شما تبلیغ کالایی را نشان داد که تقلبی بود یا به شما آسیب میزد، یا اگر نتیجهٔ انتخابات کشورتان را با پخش شایعات دروغ دستکاری کرد، وقت کوتاهی صرف کنید و ببینید که انگیزهٔ سازندگانش برای طراحی و نگهداری شبکه چیست. اگر این انگیزه فقط پول درآوردن بود، زیاد از چیزی که رخ داد تعجب نکنید.
من خیلی از این یادداشت خوشم اومد. ممنون که مینویسی 🙂