آیا شما هم عضو چندین شبکهٔ اجتماعی هستید (فیسبوک، اینستاگرام، توییتر، …) ولی فکر میکنید یک چیزی دربارهٔ این شبکهها درست نیست؟
در دو نوشتهٔ قبلیام به این پرداختم که شبکههای اجتماعیای که «فید هوشمند» دارند نه تنها ما را معتاد خود میکنند و وقت ما را میگیرند، بلکه به طور سیستماتیکی تصور ما را هم از واقعیت دنیای خارج مخدوش میکنند. وقتی یک شبکهٔ اجتماعی با الگوریتمهایی که کنترلشان دست ما نیست، به جای ما تصمیم میگیرد که چه چیزی را از میان صدها نوشتهٔ دوستانمان و صفحههای گوناگونش به ما نشان بدهد یا ندهد، میتواند با این انتخابها (که معمولاً به خاطر درآمد تبلیغاتی بیشتر هستند) رابطهٔ ما را با مردم جامعه قطع کند؛ با همهٔ مردم جامعه، به جز آنهایی که شبیه ما فکر میکنند. برای توضیح بیشتر، ادامهٔ این پست و همچنین دو نوشتهٔ قبلیام را بخوانید.
ولی شبکههای اجتماعی فقط بد نیستند و کارکردهای خوب زیادی هم دارند: خواندن اخبار، خبرگرفتن از خانواده، ارتباط با دوستان قدیمی، و یافتن دوستان تازهای که علاقهمندیهای مشترکی با ما دارند. در کنار این کاربردها، به نظر میرسد که شایعترین نیازی که شبکههای اجتماعی برآورده میکنند نیاز ما برای گشتزدن در یک سلسلهٔ بیپایان مطالب است؛ نیاز برای سپری کردن چند دقیقهٔ بیاسترس، هنگامی که از کار خسته شدهایم، در اتوبوس و مترو نشستهایم، یا منتظر چیزی هستیم.
پرسش اینجاست که چه جایگزینهای دیگری برای برآوردن این نیازها هست، طوری که از آسیبهای پنهان و درازمدت فیدهای هوشمند در امان بمانیم؟ من برای حل بعضی از مشکلهایی که برشمردم پیشنهادهایی دارم. این پیشنهادها را خودم بهکار میبرم و به نظرم باعث شدهاند که تجربهام از اینترنت بهبود زیادی پیدا کند. برای همین است که میخواهم آنها را با شما هم به اشتراک بگذارم.
فهرست پیشنهادها
برای خواندن نوشتههای دیگران:
- اگر عضو فیسبوک، اینستاگرام، توییتر، و سایر شبکههایی که فید هوشمند دارند هستید، کاربرد آنها به خانواده و دوستان خیلی نزدیک محدود کنید. از همه مهمتر، صفحههای خبری را در این شبکهها دنبال نکنید! دلیل: این شبکهها هر کاربر را با تعداد خیلی محدودی کلیدواژه طبقهبندی میکنند: مثلاً شاید شما را با چهار کلیدواژهٔ «ایرانی»، «علاقهمند به بازیهای ویدیویی»، «بین ۲۰ تا ۳۰ ساله»، و «مخالف اصلاحطلبان» طبقهبندی کنند. در این صورت، بی هیچ هشداری، خبرهایی که مربوط به این دستهها نیستند برای شما ناپدید میشوند. شما گمان میکنید که همهٔ خبرهای فلان خبرگزاری را میخوانید، در حالی که فقط گزیدهٔ بسیار جانبدارانهای از خبرها برای شما نمایش مییابد. (باور نمیکنید؟ خودتان امتحان کنید!)
- اگر اهل خواندن خبر هستید، خبرها را «فیلتر نشده» از خود خبرگزاریها بگیرید: میتوانید مستقیم به سایت آنها سر بزنید، یا از آن هم بهتر، یک فیدخوان برای خودتان دستوپا کنید و مشترک فید خبرگزاریها شوید. (البته خودتان باید حواستان باشد که دستکم چندین خبرگزاری مختلف (و ترجیحاً مخالف یکدیگر) را بخوانید تا شانس این را داشته باشید که تصویر درستی از واقعیت دستتان بیاید.) [اگر دنبال فیدخوان میگردید، گودر یک فیدخوان خوب ایرانی است. یک فهرست خوب از فیدخوانهای دیگر هم اینجاست.]
- حالا که یک فیدخوان راه انداختهاید، از این موهبت استفاده کنید و مشترک چند وبلاگ جالب شوید! هنوز هم آدمهای زیادی هستند که نوشتههای وبلاگی عالی مینویسند (برای نمونه ویرگول را ببینید). سعی کنید ذائقهٔ خواندن خود را به سمت نوشتههایی ببرید که کمی طولانیتر هستند، ولی در عوض برای نوشتنشان فکر و حوصلهٔ بیشتری صرف شده است. تغیر ذائقهٔ خواندن از پستهای ۵ ثانیهای شبکههای اجتماعی به نوشتههای ۵-۱۰ دقیقهای وبلاگها اولش کمی تمرین و صبر میخواهد، ولی تجربهٔ من ثابت کرده که این تغییر واقعاً ارزشش را دارد.
- برای یافتن و خواندن مطالب جالب از اینترنت فعالتر شوید: برای خودتان یک برنامهٔ «ذخیرهکنندهٔ پیوندهای جالب» (read-it-later) دستوپا کنید و هر وقت مطلب جالبی در اینترنت میبینید که در آن لحظه وقت یا حوصلهٔ خواندنش را ندارید، آن را برای بعدتر ذخیره کنید. بعضی از این برنامهها ویژگی آفلاین هم دارند، بنابراین میتوانید صفحههای ذخیرهشده را وقتی که اینترنت ندارید هم بخوانید. داشتن چنین فهرستی از صفحههای جالب باعث میشود که وقتی مثلاً در اتوبوس یا مترو منتظر نشستهاید، به جای پرسهزدنهای بیهدف در فیسبوک و… به سراغ فهرستی بروید که همهٔ مطالبش را خودتان با دقت جمع کردهاید. [یک نمونهٔ معروف از چنین برنامههایی Pocket است. نمونههای بهتری هم اینجا فهرست شدهاند.]
- به عنوان هدف تکلمیلی: به طور کلی از شبکههای اجتماعیای که فید هوشمند دارند بیرون بیایید (برای نمونه اینستاگرام، فیسبوک، توییتر، و گوگلپلاس). در عوض، عضو شبکههایی شوید که در طراحی خود انتخابهای اخلاقی را در نظر میگیرند. پیشنهاد من این است که عضو شبکهٔ غیرمتمرکز ماستدون شوید. ماستدون نه تنها هیچ نوشتهای را با الگوریتمهای عجیب و غریب از شما پنهان نمیکند، بلکه طراحیاش کاربران را تشویق میکند که به جای تعقیبکردن پیدرپی تعداد لایکها و اشتراکگذاریها، با یکدیگر بیشتر گفتگو کنند.
برای انتشار نوشتههای خودتان:
- اگر شما اغلب روی شبکههای اجتماعی عکس و نوشتههای خود را میگذارید، نخست نوشتههای خود را جایی منتشر کنید که کنترلش دست خودتان است، و بعداً پیوند به آن عکس یا نوشته را به شبکههای اجتماعی بفرستید. مثلاً اگر شما وبلاگی دارید و میخواهید چیزی را در فیسبوک و اینستاگرام و توییتر بگذارید، نخست آن را در وبلاگتان منتشر کنید و تنها آنگاه نشانی مطلب در وبلاگتان را به همهٔ این شبکهها بفرستید. دلیل: با این کار دوستان شما از هر جایی که هستند میتوانند مطالب شما را بخوانند، حتی آنهایی که عضو این شبکهها نیستند و مستقیماً (یا در آینده) وبلاگ شما را میخوانند. در واقع با این کار نوشتهٔ شما مستقل از کارکرد این شبکهها باقی خواهد ماند. از این گذشته، وقتی شما چیزی را نخستین بار به شبکههای اجتماعی میفرستید، آن شبکه مالکیت معنوی کاملی روی نوشتهٔ شما پیدا میکند و میتواند با اثر شما هر کاری که میخواهد بکند، ولی وقتی پیوند صفحهٔ وبلاگتان را میفرستید، تنها شما مالک اثرتان باقی خواهید ماند. [چگونه از گوشیهای هوشمند وبلاگ بنویسیم؟]
- اگر هنوز این کار را نکردهاید، برای خودتان یک وبلاگ بسازید! وقتی حرفی دارید که میخواهید دربارهاش بنویسید، برایش کمی بیشتر وقت بگذارید و آن را به شکل یک نوشتهٔ وبلاگی بنویسید. نوشتن حرفها به این شکل نه تنها برای خوانندگانتان جذابتر است، بلکه به خودتان هم کمک میکند تا دقیقتر و منظمتر فکر کنید. [چگونه وبلاگ بسازیم؟]
پس به طور خلاصه: برای خودتان یک فیدخوان و یک ذخیرهکنندهٔ صفحههای جالب دستوپا کنید. اگر از اینترنت خبر میخوانید، عضو فید خبرگزاریها شوید. اگر به نوشتهٔ آدمهای معمولی علاقهمندید، مشترک وبلاگها شوید. برنامهٔ ذخیرهکنندهٔ صفحههای جالب را هم هنگام گشتوگذارهای تصادفی در اینترنت به کار ببرید تا همیشه فهرستی از مطالب جالبی داشته باشید که در اوقات بیکاری بشود آنها را خواند.
واقعاً این نوشته را تا تهش خواندید؟ پس هم از شما ممنونم و هم به شما تبریک میگویم! امیدوارم بتوانیم با هم اینترنت بهتری و بلکه جامعهٔ بهتری بسازیم. مشتاقم که نظرها و بازخوردهای شما را دربارهٔ این نوشته ببینم.
نکات خیلی خوبی رو برشمردی.